Våra odlingar

Tradition
I Tyfta har man odlat jordgubbar sedan Emilia, Mats Lekanders farmor, odlade för leverans till Marstrand innan andra världskriget. Priset var då oerhörd högt. Mats far Allan Andersson fortsatte med odling av detta populära bär och sedan 70-talet är det Mats som har ansvaret för jordgubbsodlingen. Det dröjde inte länge tills han utökade bärsortimentet med svarta vinbär (1979) och hallon (mitten på 80-talet). Alla bär kan köpas färdigplockade eller som självplock.

Jordgubbssorter
Hone oye är sorten som blir mogen tidigast på säsongen. Lämpar sig att äta färsk, långa transporter och kan lagras flera dagar i svalt utrymme.
Korona som vi odlar för den goda smaken. Korona är en känslig sort och tål inga långa transporter om den skall ätas färsk.
Pegasus odlar vi för att den blir mogen senare än de andra sorter vi odlar. Stora fina bär, något mjölig men söt smak, bra att äta färsk men dessutom bra till saft och sylt.
Florens

Hallon.
Vi odlar i plasttunlar för att vara mer väderoberoende. Hallon är känsliga för regn under plockning. Nu odlar vi bara sorten Stiora som ger stora, söta bär av fast karaktär. Utmärkta att äta direkt, frysa eller till saft och sylt.

Svarta Vinbär. År 1999 planterade vi sorten Trån. En mycket god sort som är framodlad i Skottland. Sedan 2002 ersätter Trån Öjebyn som vi tidigare odlar i 30 år. Trån har betydligt större och sötare bär än Öjebyn.